Intermittent vasten: dit gebeurt er wanneer je een week IF doet
Achttien uur vasten, wat doet dat met je lichaam? Een MH-redacteur probeerde het uit.
Laat ik beginnen met vertellen dat ik niet iemand ben die soms ‘vergeet’ te eten. Je zal me nooit horen zeggen: heb ik vandaag eigenlijk wel geluncht? Eten is de drijvende kracht in m’n leven. Ik dieet nooit. Helaas hebben m’n lovehandles daardoor iets te veel ‘love’ gekregen, waarop ik besloot om m’n eetplan om te gooien. Dit gebeurde toen ik een week aan intermittent vasten deed.
Wat is intermittent vasten?
Hoe? Intermittent vasten. Als in: 1 tot 2 dagen per week 500 calorieën eten, of 12 tot 18 uur niks eten. Volgens de wetenschap helpt dit je niet alleen gewicht te verliezen, het verbetert ook je bloedsuikerspiegel, verkleint de kans op hartziektes en volgens neuroloog Mark Mattsons onderzoek kan het zelfs de kans op neurogeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson verminderen. Klinkt te mooi om waar te zijn, niet? Absoluut. En daarom wilde ik ’t zelf proberen. Dit is wat ik leerde.
Hoe werkt intermittent vasten?
Neem kleine stappen
Ik koos de tijdslot-methode (18 uur niet eten, de andere 6 wel). Dat betekende: één dag niet eten tussen 8 uur ’s avonds en 2 uur ’s middags. Dit haalde ik, maar het was geen pretje. Ik kon nergens anders aan denken dan aan voedsel. Mijn innerlijke dialoog ging als volgt: IK WIL ETEN, IK WIL ETEN, IK WIL ETEN.
Nu blijkt dat deze abrupte aanpak niet de beste manier is: de meeste experts raden je aan om het op te bouwen van 12 uur vasten, tot 14 uur vasten en dan pas 18 uur - al bestaan meerdere manieren van intermittent vasten, zoals deze vijf manieren van intermittent vasten. Daarbij is ’t niet voor iedereen weggelegd, en als je je er niet goed bij voelt: doe het vooral niet.
Ik wilde bijna opgeven, dus begon ik aan de opbouwende methode: 12 uur vasten. Gedurende de week bouwde ik dit op. Raad eens? Het ging steeds makkelijker.
Het ging makkelijker, zodra ik eraan wende
Ik vroeg bovenstaande neuroloog Mark Mattson (hij heeft 35 jaar ervaring met intermittent vasten) om advies. Dit is wat hij zei:
'Drink ’s ochtends wat thee of koffie en blijf doorwerken tot 13.00 uur. Sport je vaak? Dan kun je dit het beste doen rond het middaguur. Net na je workout eet je een gemiddeld grote maaltijd (ongeveer 600 calorieën), de rest eet je ongeveer na 3-4 uur (eind van de middag, begin van de avond). Het grootste voordeel is dat je je helder voelt, en je ’s ochtends een stuk productiever bent.'
Dus dat is wat ik deed. Ik deed het meeste van m’n werk in de ochtend en dronk een berg water, thee en koffie. Rond 11 uur ging m’n maagsirene meestal af, maar de gedachte aan m’n training hield me op die momenten op de been. Zodra ik thuis kwam van m’n training at ik (zo rustig mogelijk) m’n eerste maaltijd, meestal Griekse yoghurt met besjes en amandelen.
De rest van de dag was makkelijk: meestal at ik avondeten en soms een zoete snack en dat was het.
Na een paar dagen intermittent vasten voelde dit normaal, ik was niet meer chagrijnig van de honger en Mark had gelijk: de mentale energie die je meestal verliest aan eten (voedsel preppen, voedsel plannen, voedsel eten, voedsel afruimen) vloeide door in m’n andere werkzaamheden.
3. Trek is nog geen honger
Meestal rende ik direct naar de koelkast zodra m’n maag begon te brommen – meestal met grote haast – maar intermittent vasten heeft me geleerd om te gaan met dit hongergevoel. Ik zie honger zoals ik m’n moeder zie: soms veeleisend, vaak dwingend, maar de alarmbellen die ermee gepaard gaan zijn meestal niet echt zo dringend.
Wat helpt? Koffie, thee, een schema en de gedachte dat honger een gevoel is dat komt en gaat. Ga hier overigens niet te ver in: je moet jezelf absoluut niet uit willen hongeren. Want daar zitten risico's aan, een van de nadelen van intermittent fasting.
4. Intermittent vasten is als een ‘friend with benefits’
Wanneer je je laat ketenen door een dieet zoals Weight Watchers of Sonja bakker, dan heb je eten dat je niet mag eten, punten die je op moet tellen en een checklist van do’s en don'ts die je ongeveer altijd bij de hand moet hebben.
Intermittent vasten regels zijn ontzettend simpel, geen richtlijnen of kookboek en je hoeft tijdens het avondeten ook niet de outsider te zijn. Bier, chocola en friet: prima! Het voelde echt top. Ja, de eerste dagen intermittent vasten waren zwaar, maar aan de andere kant had ik meer energie, keek ik meer uit naar m’n maaltijden en smaakte alles wat ik in m’n mond stopte een stuk beter - waren aardbeien altijd zo zoet?
5. Op een lege maag sporten heeft bijzondere voordelen
Ik sportte nooit op een lege maag. Bij wijze van ongeschreven regel zorgde ik dat er altijd wat brandstof in de tank zat. Blijkt nu toch dat sporten op een lege maag voor me werkt. In plaats van dat ik me duizelig voelde, had ik meer energie. Extra voordeel van intermittent vasten: de wetenschap laat zien dat sporten op een lege maag je vet verbranden kan versnellen. Win-win.
6. De weegschaal maakte geen duikvlucht, maar dat is oké
Ik zou graag willen zeggen dat ik 5 kilo ben kwijtgeraakt, maar mijn lichaam werkt nou eenmaal niet zo. Bovendien deed ik 'maar' voor zeven dagen aan intermittent vasten. Ik eet nu (dagen later) nog steeds een stuk minder en kan beter met m’n hongergevoel omgaan. Op de lange termijn zal dit ongetwijfeld leiden tot meer verloren vet.
Mijn energie, focus en motivatie hebben allemaal een flinke boost gekregen van intermittent vasten, en ik heb geleerd om m’n rommelende maag het zwijgen op te leggen. Die lovehandles zijn als volgende aan de beurt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb